"Cohousing mogelijk maken" is waar het bij cOarchi om gaat

Het klassieke proces van het creëren van cohousing roept vragen op voor veel toekomstige samenwonenden vanwege de moeilijkheidsgraad en traagheid ervan. cOarchi is een allesomvattende dienst die collectieve en participatieve woonprojecten initieert en begeleidt om het succes ervan te vergemakkelijken. 

cOarchi werd in 2017 opgericht uit de wil van Christophe De Nys en Michel Toussaint, oprichters van Twyce Architects, om in te spelen op het ontstaan van een verlangen naar een andere manier van leven, menselijker, in harmonie met de omgeving en om opmerkelijke locaties weer tot leven te laten komen.

Waar moet je beginnen?

Dankzij u, ons netwerk, ontdekken we uitzonderlijke locaties (voormalige kloosters, industriële sites, opmerkelijke architecturale ensembles...). We analyseren de geschiktheid van de locaties die met een collectief project worden geprospecteerd, alsook hun architecturale kwaliteit. Zodra een locatie is geselecteerd, keren we terug naar ons netwerk om kandidaten voor cohousing met elkaar in contact te brengen.

U heeft ambities en middelen gedefinieerd. Wij analyseren ze samen, om zo een groep te vormen die klaar is voor een collectieve aankoop en een toekomstig samenleven.

Bouw mee aan het project

Sterke, geïnspireerde en duurzame banden garanderen het succes van het project. Om dat te bereiken, profiteert elk van onze projecten van collectieve intelligentieondersteuning. Deze ondersteuning is gebaseerd op het principe van co-constructie, d.w.z. een participatieve architectuur:

 • in zijn creatie: u neemt deel aan de uitwerking van uw leefruimte;
 • en in zijn doel: u woont op een plaats die bevorderlijk is voor ontmoetingen en het delen van ruimtes (tuin, moestuin, gemeenschappelijke ruimte, wasruimte, bibliotheek etc.).

Geven

Het doel van onze ondersteuning is om u de instrumenten te geven die u in staat stellen om autonoom te worden voor uw samenleven. Met de kracht van collectieve intelligentie-instrumenten, zoals gedeeld bestuur en zorgzame communicatie, ontwikkelt u de vaardigheden en verwerft u de instrumenten die nodig zijn voor collectieve besluitvorming.

We hebben een trainingsprogramma op maat ontwikkeld voor cohousing:

 1. Initiatie tot de sociocratie en de coöperatieve houding (1 dag);
 2. Co-creatie van het gedeelde bestuur van de groep: reden van bestaan, waarden, definitie van thematische cirkels en mandaten (1 weekend);
 3. Opvolging en begeleiding van cirkelvergaderingen: ondersteuning bij het verloop, de instrumenten en de facilitering (regelmatige bijeenkomsten);
 4. Collectieve regulering: na enkele proefondervindelijkheden en noodzakelijke aanpassingen, leren van collectieve zelfregulering (1 dag).

Samenvattend

Onze diensten omvatten:

 • Haalbaarheidsanalyse van co-wonenprojecten op voorgestelde locaties;
 • Kandidaten voor co-wonen met elkaar in contact brengen;
 • De samenstelling van de groep;
 • Individuele hulp aan huishoudens bij het formuleren van hun behoeften;
 • Hulp bij de collectieve aankoop van de locatie;
 • De co-creatie van het op maat gemaakte architectuur- en technische project (individuele woningen en gemeenschappelijke ruimten);
 • Collectieve intelligentieondersteuning tot aan het binnengaan van de locatie: opleiding, facilitering, begeleiding, bemiddeling van individuele en collectieve belangen...

> ontdek onze cohousingprojecten