VOSBERG

Intergenerationele en solidaire cohousing in het voormalige Passionistenklooster in Wezembeek-Oppem

Een groep "gepassioneerde" enthousiastelingen is een ambitieuze uitdaging aangegaan met cOarchi op deze uitzonderlijke site.

EEN INTERGENERATIONEEL EN SOLIDAIR PROJECT

Hier is een project waarin zowel jong als oud zich goed kunnen voelen. Met plaats om te wonen, spelen, werken, uit te rusten, en passies te ontplooien. Met aandacht voor de plek zelf, bijna een klein dorp, maar ook voor een betaalbare en toegankelijke manier van leven voor zoveel mogelijk mensen: jonge en oudere gezinnen, alleenstaanden met of zonder kinderen, studenten en gepensioneerden, mensen met een migratieachtergrond, personen met een handicap...

Het project zal ongeveer 30 wooneenheden hebben met 0 tot 4 slaapkamers. Het is de bedoeling dat het gebouw begin 2023 wordt betreden.

Woningen zullen worden aangevuld met andere functies die de diversiteit bevorderen, het delen, het besparen van middelen en ruimte, en het openstellen voor de buurt: crèche, repair cafe, huiswerkschool, ruimten voor coworking, creatie, repetitie, sociaal-culturele ontmoetingen, enz.

EEN ECOLOGISH EN DUURZAAM PROJECT

Het project streeft ambitieuze milieudoelstellingen na. Energiebesparing en de productie van hernieuwbare energie, en de valorisatie van water en land zal mogelijk zijn dankzij de uitzonderlijke kenmerken van de site: 1,7 ha, waarvan 1,3 ha bos, tuinen, boomgaarden, moestuinen, en wandel- en rustplaatsen. Het grote dakvolume (1425 m2 dakoppervlak) laat maximale regenwaterrecuperatie toe.

Wat de mobiliteit betreft, zullen de nabijheid van de stad en de uitstekende verbinding via openbaar vervoer worden gecombineerd met infrastructuren die het fietsen en het delen van voertuigen bevorderen.

De renovatie van het gebouw en de gevels zal zich eerst richten op het hergebruiken van bestaande volumes en materialen, alvorens verder gebruik te maken van gezonde, milieuvriendelijke en waar mogelijk circulaire materialen. Ook een optimaal gebruik van de erg bruikbare kelderruimtes zal worden bestudeerd (werkplaatsen, opslagplaatsen...).

Het project is gestructureerd als een Community Land Trust, waardoor de langetermijngarantie van het collectieve project gewaarborgd wordt en ook de toegang tot huisvesting vergemakkelijkt wordt. Deze juridische structuur is gekozen om de duurzaamheid van het project te ondersteunen. Het impliceert fundamentele veranderingen in de filosofie ten opzichte van een klassieke mede-eigendom, zoals een beperking van de grondspeculatie (beperking van de meerwaarde in geval van wederverkoop) en het uiteenvallen van een deel van het onroerend goed (gemeenschappelijke vs. particuliere delen).

EEN GEZAMENLIJK OPGEZET PROJECT,  RESPECTVOL VOOR IEDEREEN

De ondersteuning van dit project door cOarchi en Twyce Architecten is gebaseerd op co-constructie met de toekomstige gebruikers. cOarchi informeert, traint en faciliteert een methode van organisatie en besluitvorming door middel van toestemming en een organisch en circulair bestuur waarbij iedereen gemobiliseerd, gehoord en betrokken wordt bij de beslissingen.

GEOGRAFISCHE LIGGING

Het Passionistenklooster ligt aan de Mechelsesteenweg 82 te 1970 Wezembeek-Oppem.

Het is een woonzone met veel diensten, winkels en zowel franstalige, nederlandstalige als internationale scholen, wat voor de bewoners de bereikbaarheid en autonomie enorm bevordert.

De bereikbaarheid is maximaal dankzij de nabijheid van tram 39, dat Stokkel en Montgomery, de E40 en de Brusselse ring bedient.

DE GROEP

Het was een stevige uitdaging! cOarchi werd 19 dagen voor de deadline gevraagd om een groep samen te stellen die in staat was om tegen 31 december 2019 een aankoopsbod uit te brengen. We zijn erin geslaagd! Een groep van 10 huishoudens werd gevormd dankzij ongelooflijk teamwerk, collectieve intelligentie en solidariteit. 

De groep is uitgegroeid in 2020 tot een dynamische groep bewoners voor dit bijzondere project. 

Ondertussen, samen met de ontwikkeling van het project, zijn er enkele nieuwe woningen beschikbaar en de groep is opzoek naar nieuwe bewoners !

Solliciteer nu via deze pagina : http://www.vosberg.org/fr/2022/05/15/uitbreiding-van-le-groupe-2/

en mis zeker de opendeur weekend niet op 21 en 22 mei 2022 ! 

Meer info en contact: Le village in het dorp (vosberg.org)