GROTE EIK

Bouw van een passieve groepswoning met houtskelet

Te midden van de velden in Waals-Brabant hebben vijf gezinnen, van verschillende generaties, een uitgestrekt stuk grond op een lichte helling aangekocht om een gemeenschappelijk gebouw op te richten, waarin hun vijf éénpersoonswoningen en een grote feestzaal om te delen zijn ondergebracht.

Om tegemoet te komen aan de specifieke eisen van elk gezin en om een zo gelijk mogelijke lichtinval te garanderen, en tegelijkertijd zicht te krijgen op de 4 kardinale punten, heeft TWYCE ARCHITECTS eenvoudige eenheden ontworpen met een onregelmatige verbinding, gebaseerd op een groot, compact eenheid, die worden geïmplanteerd over de gehele breedte van het perceel.

Het gebouw met houtskelet biedt een sterke compactheid gezien zijn omvang en combineert de meest ecologische technieken op het gebied van verwarming, ventilatie en sanitaire voorzieningen.

Zo biedt het een alternatief voor de vierzijdige eengezinswoning met een zeer hoge ecologische en menselijke waarde en garandeert het de duurzaamheid ervan.

TWYCE ARCHITECTS wil met haar voorstellen de essentie van de aan haar toevertrouwde projecten tot uitdrukking brengen. TWYCE ARCHITECTS heeft hier, in het kader van een gegroepeerde woning, gezocht naar een delicaat evenwicht tussen eenheid en diversiteit, individu en groep, collectief en privé, essentieel voor het respect voor het privéleven en de rijkdom van het samenleven.

Locatie : Hévillers
Programma : woning
Jaar : 2013
Klant : privé
Oppervlakte : 1 300 m2
Missies : Architectuur, stabiliteit, engineering