CACAO

*Instapklare* groepswoning
Buitengewone binnen- en buitenruimtes

Gelegen op de voormalige site van de chocoladefabriek Neuhaus, te midden van een prachtige binnenplaats, bestaande uit een geplaveid deel voor parking, fontein, tuin, gemeenschappelijke- en privéterrassen.

cOarchi ondersteunt de kandidaten tot de herkwalificatie van een mede-eigendom van 29 instapklare woningen + 6 woningen die in de daken dienen te worden gecreëerd, tot een intergenerationele groepswoning. Een dansschool, bestaande uit een voorstellingszaal, een foyer en repetitieruimtes, wordt herbestemd tot +/- 700m2 gedeelte ruimtes: gemeenschappelijke zalen, ateliers, coworking, wasserij, artistieke ruimtes, foyer... en dit voor de medebewoners.

GEOGRAFISCHE LIGGING

Het pand is gelegen in Sint-Jans-Molenbeek, Onafhankelijkheidstraat 102-106, vlak bij het kanaal, bij de Fonderie en Sluis-Sint-Lazarius wijken. Er zijn talrijke verbindingen met het openbaar vervoer: het ligt halverwege tussen de metrostations Beekkant en Zwarte Vijvers (op ongeveer 500 m), en op 400 m van de bus en tramhaltes Hertogin van Brabant (lijnen nr. 82, 86, 89).

Het is een dynamische wijk met veel scholen, winkels en restaurants. Het Scheutbospark ligt op slechts enkele km ofwel een kwartier rijden met het openbaar vervoer.

BESCHRIJVING

De woningen zijn georganiseerd rond een binnenplaats, tuinen en privé- en gemeenschappelijke terrassen van +/- 1150m2 die samen vormen een soort klein dorpje in de stad.

Het project zal meerdere liften hebben waardoor een groot aantal woningen toegankelijk wordt voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit. Dit project is dus ideaal voor een intergenerationeel cohousing.

BESCHIKBARE WOONEENHEDEN EN GESCHATTE PRIJZEN

Het project zal uiteindelijk 35 wooneenheden van verschillende grootte omvatten: van 60 tot 240 m2 en van 0 tot 4 slaapkamers.

29 wooneenheden onlangs gerenoveerd, worden momenteel verhuurd en kunnen eventueel aangepast aan de wensen van de toekomstige bewoners worden.

Dit alles tegen een geschatte prijs van 1600 €/m2 tot 2600 €/m2 bruto bewoonbare oppervlakte exclusief kosten (1900 tot 2900 €/m2 inclusief kosten). Let op: dit zijn geschatte prijzen die afhankelijk van de uiteindelijke samenstelling zijn (afhankelijk van de keuzes en goedkeuringen van de groep medebewoners over de gemeenschappelijke ruimtes en de verdeling van de eenheden).

BEGELEIDING VAN COARCHI  

Doorheen de ontwikkeling van het project, tot de intrede in het pand, helpt cOarchi bij de bemiddeling, de collectieve reflectie en het gedeeld bestuur vanuit innovatieve praktijken over collectieve intelligentie. 

Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we de complexiteit van menselijke relaties en organisaties begrijpen en ondersteunen binnen een gezamenlijk woonproject op lange termijn met meerdere belanghebbenden. 

Met verschillende uitdagingen, zoals afstemmen van gedeelde waarden, samenwerking, wederzijds begrip bij uiteenlopende standpunten, van opzetten beheerstructuren en geïntegreerd organisatiebeheer, de conflictbeheersing en herstel van dialoog, maakt de nauwe samenwerking tussen Twyce Architects en cOarchi een globale en geïntegreerde ondersteuning mogelijk zodat elk individu zijn compleet participatief woonproject kan co-creëren met volledige soevereiniteit en efficiëntie. 

We stellen ons op als bemiddelaar en zorgen voor een kader voor uitwisselingen en treden op als specialist bij het organiseren van vergaderingen; we geven de groepen die we begeleiden alle verantwoordelijkheid, richting, vertrouwen en inspiratie over de inhoud van hun beslissingen. 

Wij zorgen in onze dienstverlening ook voor tools en de vereiste expertise, zodat deze innovatieve praktijken en tools duurzaam en met toenemende autonomie door de groep zelf in de praktijk kunnen worden gebracht. Dit omvat professionele ondersteuning bij de collectieve besluitvorming op basis van de werkelijke, huidige situaties en projecten van de deelnemers, evenals een regelmatige feedback zodat het proces kan worden aangepast aan de behoeften van de groep.

We gebruiken methoden en instrumenten rond participatieve en collaboratieve collectieve intelligentie, U-theorie (groepsdynamiek), welwillende communicatie en sociocratisch bestuur (beheer met toestemming en organisatie in dynamische kringen).

BENT U GEÏNTERESSEERD IN HET PROJECT?

De eerste essentiële stap is deze vragenlijst in te vullen:  https://fr.surveymonkey.com/r/coarchi. Dan nemen we contact terug me u.

Alle beschikbare informatie is te vinden op deze pagina, alle informatie met betrekking tot het project wordt gedeeld in collectieve intelligentie tijdens de bijeenkomsten en bezoeken waarop u van harte bent uitgenodigd. Heeft u echter een onvermijdelijke vraag, stuur ons dan een e-mail op jmc@coarchi.be.