In Brussel, in een sterk concurrentiële context, waar grond en eigendommen schaars zijn, hebben de urban explorers besloten om hun inspanningen en onderzoek te bundelen om hun kans op het vinden van een site die geschikt is voor de ontwikkeling van een groepswoning zo groot mogelijk te maken.

 

Urban explorers maken deel uit van het Coarchi-netwerk en gaan op zoektocht naar plaatsen die geschikt zijn voor de creatie van een groepswoning.

Ze lopen door de straten van Brussel volgens een door Coarchi ontwikkelde methodiek en op basis van een zorgvuldige verdeling van de stad. Ze houden rekening met verschillende criteria zoals de ligging (bijvoorbeeld binnenterrein), de staat van het pand (verlaten, onbewoond, te koop), de gevel, de oppervlakte, de toegankelijkheid ...

Vervolgens delen zij de resultaten van hun verkenning met het Coarchi-team.

Die zal deze panden zorgvuldig analyseren aan de hand van verschillende criteria: architectonische waarde, stedenbouwkundige studie, toegankelijkheid en voorzieningen van de wijk. Door de inrichting en verdeling van de terreinen te onderzoeken, is het mogelijk om groepswoningprojecten te ontwikkelen die zich richten op gemeenschappelijke ruimten (binnen en buiten) en privéwoningen.

Als de bovengenoemde criteria op een positieve manier samenvallen, neemt Coarchi contact op met de eigenaren of verkopers van het pand of de grond. Tegelijkertijd houden ze rekening met de stedenbouwkundige voorschriften van de site (contact met de stedenbouwkundige diensten).

Pas na een lange periode van onderzoek en analyse kan Coarchi eindelijk communiceren over een nieuwe locatie en een oproep doen tot kandidaatstelling om een groep van medebewoners te vormen.