Le HAMEAU

Oude boerderij in 's-Gravenbrakel

Het project Het Gehucht omvat een oude boerderij gelegen in een uitzonderlijke natuurlijke omgeving, op enkele minuten van het centrum van 's-Gravenbrakel en het station.

Een groep van 9 huishoudens kocht het pand in mede-eigendom en de stedenbouwkundige vergunning werd in april 2019 ingediend.

De groep is nu compleet en de werkzaamheden gingen in het voorjaar van 2020 van start. Intrek in de panden vindt in 2021 plaats.

GEOGRAFISCHE LIGGING

Chemin du Baudriquin, 11 te 7090 ‘s-Gravenbrakel. De boerderij ligt in een agrarisch gebied, in het hart van een landelijke regio waar veel tuinders en kleine producenten wonen.

Met haar ligging aan de stadspoorten ligt ze ook dicht bij de velden en het Bos van La Houssière.

BESCHRIJVING

De boerderij is gelegen op een terrein van één hectare met een boomgaard, een moestuin en een serre. Het heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een gehucht met fijn verbonden eenheden.

Het complex bestaat uit 9 particuliere wooneenheden die volledig gerenoveerd en gerestaureerd worden met behoud van het oorspronkelijke karakter om het oude en het moderne te combineren.

Het krijgt een veelvoud aan gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes:

  • een polyvalente zaal van 100m2
  • een gedeelde werkplaats
  • een fietsruimte
  • een gedeelde wasplaats
  • een voorraadkamer en een tweede polyvalente zaal
  • een tuin, een moestuin, een serre
  • kippen en schapen zijn al aanwezig op het terrein.

GROEP

De groep bestaat uit 17 volwassenen en een duizendtal kinderen.

De groep geeft voorrang aan de waarden zoals ecologie, solidariteit, participatief bestuur en individuele en collectieve ontwikkeling.

Het project maakt gebruik van de grond van de oude boerderij. De bewoners kunnen de bodem dus benutten en terugkeren naar de natuur, waardoor ontmoetingen en het delen van middelen en producten (tuin, moestuin, dieren, kippenhok ...) worden bevorderd.

De inwoners zetten zich in voor de ontwikkeling van een milieuvriendelijk project, waarbij hun ecologische voetafdruk zo veel mogelijk wordt verkleind, met name door zachte mobiliteit aan te moedigen voor het grootste deel van hun verplaatsingen.