VOLTA XL

Energie bundelen rond de Voltahallen in Elsene

Een samenwerkingvan 10 medekopers, opgericht in februari 2021, heeft in juni 2021 de verkoop van de veelbelovende site aan de Volta-straat, achter het kerkhof van Elsene, in de wacht gesleept !

Kort verhaal...

Eind januari 2021 werd een uitzonderlijke site, de voormalige elektriciteitscentrale en drukkerij in de Voltastraat achter het kerkhof van Elsene, te midden van een lockdown geveild. Vervolgens hebben wij een groep stichters gevormd om dit project uit te voeren, dat een cohousing en een professioneel universum van actoren uit de verenigings-, onderwijs-, culturele, sport- en ondernemingssector zal samenbrengen.

Op 28 juni 2021 verwierf een groep van vier professionele entiteiten en zes huishoudens het terrein en gaf geboorte aan de VOLTA XL Foundation!

We willen nu uitbreiden en het avontuur delen met andere bewoners en professionals:

  • Een intergenerationeel en multicultureel project dat de wereld weerspiegelt die wij voor morgen willen creëren;
  • Een project waar professionals en bewoners samenleven om een ecosysteem te creëren in een geest van delen en gezelligheid;
  • Een project dat voldoet aan de milieu-uitdagingen, zowel wat de bouw als wat de groene ruimten betreft.

Ben je geïnteresseerd in het project en bereid om het avontuur met ons te delen? Meer info hieronder ("Hoe meedoen aan het project").

HET PROJECT

Het renovatieproject van de mede-eigenaars heeft tot doel in de stad een dorp tot stand te brengen door ruimtes en voorzieningen te delen, ecologie en stad, erfgoed en hedendaagse architectuur, huisvesting en professionele, educatieve en culturele activiteiten te vermengen. Creativiteit, vreugde, solidariteit en respect voor mens en milieu vormen de kern van het project.

DE MOGELIJKE RUIMTES

Het terrein zal worden ontworpen als een park dat gegroepeerde woningen, twee prachtige bakstenen hallen in eclectische stijl en een voormalige drukkerij met elkaar verbindt.

Voor de twee gebouwen aan de straatkant, die volledig zullen worden gerenoveerd volgens hoge milieuprestatienormen, zoeken wij toekomstige bewoners voor een cohousing van +/- 30 woningen, van 1 tot 4 slaapkamers, met een groot terras. De bewoners zullen 550 m2 gemeenschappelijke leefruimte delen met uitzicht op het park en een productief dakterras. De woningen bieden uitzicht over het hele zuidoosten van Brussel, tot aan het bladerdak van het Zoniënwoud...

In juli 2023, zijn de beschikbare appartementen:

  • 1ste verdieping: één 1-kamer, één 2-kamer en één 3-kamer appartementen
  • 2de verdieping: één 2-kamer appartement

Geraamde begroting voor de huisvesting: zie www.voltaxl.org.

Voor de hallen en de oude drukkerij zijn we op zoek naar ondernemers, ambachtslieden, verenigingen, scheppers, mede-ontwerpers van de stad en de wereld van morgen, die we vandaag zo hard nodig hebben. We zullen er coworkingkantoren vestigen, maar ook ateliers, een restaurant, een fab-lab, polyvalente zalen en andere faciliteiten die we zullen delen met de buurt, de culturele wereld en verenigingen. cOarchi zal zijn nieuwe lokalen in dit gebouw vestigen.

In deze zaal zijn reeds aanwezig: Les Guides Catholiques de Belgique, Dinédit, Twyce Architects en cOarchi.

Zie beschikbare ruimtes op www.voltaxl.org.

De band tussen al deze mannen en vrouwen zal hun energie zijn om de stad van morgen te leven, te ondernemen, te verwezenlijken en te dynamiseren!

PARTNERS

Wij willen samenwerken met de gemeente Elsene, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en alle andere organisaties die zich in staat en bereid voelen om ons te begeleiden in dit project en in wat het inhoudt.

Wij wensen in ons konvooi elke persoon, onderneming of organisatie op te nemen die gelooft in deze visie van samenwerking, wederkerigheid, harmonie, creativiteit en verandering.

Wij handelen met transparantie, professionalisme en efficiëntie. Wij willen en moeten samenwerken met alle actoren van het project en staan dus open voor elk aanbod van competenties ten dienste van dit project en deze visie op de wereld (competenties op het gebied van participatieve financiering, onroerend goed, recht, stedenbouw, netwerken...).

GEOGRAFISCHE LOCATIE

Uitzonderlijke ligging in de levendige wijk van het kerkhof van Elsene, naast de tuinstad Volta, gebouwd rond 1925, en vlak bij het sportcentrum van Elsene.

Optimale bereikbaarheid met het openbaar vervoer (buslijnen 71 en 95, station van Etterbeek) en met de auto (op 5 minuten van de ring en de E411).

Adres: rue Volta 6A-12, 1050 Elsene

PROJECTPLANNING

  • Juli 2022: bouwvergunning ingediend
  • Herfst 2023 (geraamde): bouwvergunning
  • Eind 2025: einde van de werken, bewoners nemen hun intrek

DE COARCHI UITDAGING - Wie zijn wij?

De uitdaging was groot... We wisten dat het mogelijk was en we slaagden: het bod van het samenwerkingsverband van 11 mede-kopers haalde de verkoop binnen. 

cOarchi is een team van uiteenlopende vaardigheden, talenten, persoonlijkheden en energieën dat wil werken aan ruimtelijkeordeningsprojecten die zinvol zijn voor elk van zijn medewerkers en schoonheid en een inspirerende bebouwde en onbebouwde omgeving in de wereld wil brengen voor een transformatie van de wereld naar meer harmonie tussen mensen onderling en met de natuur.

Wat doen we?

cOarchi ontwerpt en begeleidt stads- of peri-urbane renovatieprojecten die tot doel hebben kwalitatieve huisvesting te creëren in samenhang met andere bestaande of toekomstige vitale functies om zo bij te dragen tot een duurzame maatschappelijke transformatie.

HOE MEEDOEN AAN HET PROJECT?

Ziet u zichzelf, na dit alles gelezen te hebben, in dit project en voelt u een onbedwingbare drang om eraan mee te doen? Om het aan te durven een echt collectief avontuur aan te gaan, te leren, te investeren, zich in te zetten, uit te dagen en te genieten?

Bezoek de Volta XL website om de aanmeldingsprocedure te ontdekken en om uw belangstelling te registreren: www.voltaxl.org.

We kijken ernaar uit u te ontmoeten en tot ziens!